10 juni 2012

DIY - sänggavel

Du behöver:
5 ensidigt hyvlade plankor (170x22x2000)
3 reglar (45x22x900)
Skruv (och ev plugg)
Skruvdragare
Vattenpass
Tumstock
Penna

Gör såhär:
1. Markera vart reglarna ska sitta och skruva fast dem i väggen. Var noga med att kolla med vattenpasset så att de blir raka. Kontrollera också så att de hamnar i samma höjd genom att mäta från golvet. Vår gavel är 120 cm hög från golvet men gaveln går alltså inte hela vägen ner till golvet utan slutar ungefär i överkanten på madrassen.

2. Skruva fast den översta plankan med den hyvlade sidan utåt. Kolla med vattenpasset så att den blir rak. Vi satte den översta plankan lite över toppen på regeln istället för kant i kant. Det blev snyggare så helt enkelt.

3. Lägg planka nummer två kant i kant med underkanten av den översta plattan - i 90 grader ut från väggen. På så vis får du samma mellanrum mellan plankorna och kan enkelt skapa hyllor av restbitar om du vill, genom att skjuta in dem i mellanrummet. Gör en markering på reglarna utmed underkanten av plankan. Skruva sedan fast planka två i samma höjd som markeringarna. Dubbelkolla med vattenpasset så att det blir rakt.

4. Skruva fast resten av plankorna på samma sätt tills reglarna är täckta. Vips! Du har nu skapat en sänggavel!

Vi kommer att olja plankorna med en grå olja, så att träet ser äldre ut och får ett litet mer "slitet" utseende. Vill man hellre måla så går ju det lika bra förstås.

Kostnad: Cirka 350 kronor inkl. skruv och plugg.
Tidsåtgång: När vi väl hade materialet hemma så gick det fort, cirka 2 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...