16 februari 2013

äpplepäppelmos

Under senhösten tog vi vara på de äpplen som vårt träd hade lagt ner tid på att skapa med tanken om att vi skulle göra mos av dem. Just då fanns inte inspirationen så vi förvarade dem i ett av våra uthus så länge. Idag, nästan ett halvår senare gjorde jag slag i saken. Några äpplen hade inte klarat sig men majoriteten var fortfarande fina. Skalet var skrumpet men det skulle ju ändå bort. Resultatet blev fyra burkar mos. Och jag lovar att alla kan göra äppelmos - det var precis så enkelt som folk har sagt.

Du behöver:
2 kg röda äpplen (våra var rätt så små så det blev kanske 20 stycken totalt)
2 dl vatten
1 tsk citronsyra (för längre hållbarhet)
ca 5 dl socker (beror på hur sött mos du vill ha och hur syrliga äpplen du använder)

Gör såhär:
- Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
- Lägg i en stor kastrull och häll över vatten blandat med citronsyra.
- Blanda ner sockret och koka upp.
- Rör om då och då och koka tills du har fått ett mos, jag hjälpte till lite på slutet genom att använda en potatisstötare för att mosa de sista bitarna.
- Häll upp på burkar.
- Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...