25 december 2013

Husbygget: Första månaden

Ja, det är nu en månad sedan vi fick startbeskedet. Och redan samma dag satte processen igång. Men, tyvärr har det ju stormat en hel del. Och storm går inte jättebra ihop med bygge. Inte när ställningar ska byggas i alla fall. Så arbetet har gått lite på halvfart denna första månad. Fast för oss har det nästan varit bra. Det har gjort att vi kan fokusera på att riva. Och som vi har rivit! 


Första veckan grävdes det. Och vi använde all jord som grävdes upp till att forma om vår sluttande trädgård, som nu alltså inte sluttar lika mycket. Efter att det grävts och grusats byggdes ställningen upp för att mura upp grunden. Vi valde att fortsätta med krypgrund som vi har på resten av huset. Fast nu med en lucka på sidan av huset istället för i golvet som innan. 


Medan hantverkarna fixade med grunden så plockade vi ner takpannorna. Anders stod på taket. Paul, svärfar, stod på stegen. Och jag staplade. 


Vecka två murades grunden. Och vi gav oss på rivningsarbetet. Först ut var panelen. Dag ett var det sol och finfint väder. Dag två öste snön ner. Men vi kämpade på ändå. 


Sen var det dags att riva inomhus, först alla lister och foder. Sen gipset. Så mycket gips! Och eftersom skruvarna hade spacklats och man sen hade målat, tapetserat och sedan målat igen, så var det bara att ta fram kofoten. Dammigt var bara förnamnet. Men det var inte det värsta. Saken är ju den att vi måste göra av allt gips någonstans. För alla kan ju lista ut vad som händer med gips som blir blött. Jag vet inte hur många sopsäckar som gick åt. Men om vi tyckte att vi hade dåligt med plats för förvaring förut, så är det inget mot nu. Hej bröt-trädgård liksom. Efter gipset var det dags för isoleringen att ryka. Och isolering är inte alls mysigt. Kli över hela kroppen och det är knappt att jag vågar ta i kläderna jag hade på mig efter det. 

Nu är bara stommen av vårt forna sovrum och framtida kök kvar. Elektriker har kopplat bort elen och nästa rum som ska rivas är badrummet. Det helkaklade badrummet. Det är vårt mål att fixa i mellandagarna. För efter nyår hoppas vi på svag vind och moln utan regn. Då ska huskroppen börja växa. Och som jag längtar! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...