17 juli 2012

hundliv

Vi har haft ett litet projekt här hemma den senaste tiden. Det är nämligen så att Alfred har varit otroligt kräsen med maten. Matvägrat hela dagar så att husse och matte-hjärtanen till slut har värkt och vi har gett oss in på handmatning. Men det håller ju inte i längden.

Efter intensivt googlande efter tips kom vi fram till följande insikter:
1. Friska hundar svälter inte sig själva
2. Att vägra mat kan vara en maktkamp från hundens sida. Genom att handmata låter du hunden vinna.
3. Hundar har också mer och mindre matlust under dygnet, vissa har ingen matlust på förmiddagen, andra äter helst inte på kvällen.

Vi hittade även tips på vad man kunde göra åt saken:
1. Toppa maten med något gottigt, typ kokt färs
Eller
2. Byt foder
Eller
3. Låt maten alltid stå framme
Eller
4. Låt nästan aldrig maten stå framme, sätt ner den 15 minuter åt gången och ta bort den om hunden inte äter. På så vis tar du tillbaka makten över maten.

Eftersom alternativ 1 och 2 kändes alldeles för omständiga, och alternativ 3 inte var det mest hygieniska valet (vi häller på vatten på torrfodret vilket gör att det blir rätt sunkigt efter en stund i rumsvärme) - så valde vi alternativ 4. Vi försökte dessutom införa mat-tider. Och allt som har med rutiner och oss är ju en utmaning - men, och nu hoppas jag inte att jag jinxar något - det fungerar! Och har fungerat i två veckor. Han kanske inte äter första gången, eller andra. Oftast äter han på kvällen först. Och till slut sätter han i sig allt. Ja slickar till och med skålen ren! Dessutom har vi adderat kommandot "sitt" innan han får skålen, han måste också söka ögonkontakt. Och för att skapa intresse kring ätandet så får han titta på när vi preparerar maten (torrfoder, lite vatten, några delade frolics för luktens, och smakens skull och så ett sprut med en specialolja för fin päls)

Oboy! Så här mycket hundsnack har det väl aldrig varit i denna blogg.

Vem kunde tro det för två år sedan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...